Safe and trusted
Share article

Wat wijzigt de nieuwe Europese betaaldienstrichtlijn PSD2 voor u?

Voor het aankomende voorjaar staan er een aantal belangrijke wijzigingen voor u aan te komen dankzij de invoering van de Payment Service Directive 2(PSD2) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Beiden gaan over verschillende onderwerpen. Wij zullen in deze nieuwsbrief uitweiden over de PSD2 en in de volgende nieuwsbrief aandacht besteden aan de AVG. Daarnaast zullen onze kennispartners blogs schrijven op onze website over deze betreffende onderwerpen. Houdt daarom de website www.keurmerk.info goed in de gaten voor de nieuwste updates.

De Payment Service Directive 2(PSD2) zal in 2018 van in werking treden.
Dit zal een belangrijke wijziging met zich meebrengen voor u.
De PSD2 is een Europese richtlijn voor digitale toegang door derden tot betaalrekeningen bij banken. Het wordt dan voor rekeninghouders in de Europese Unie mogelijk om andere dienstverleners dan hun eigen bank toegang te geven tot hun betaalrekening. Toegang tot de betaalrekening door derde partijen. Banken moeten het mogelijk maken dat derde partijen toegang krijgen tot de betaalrekening van hun klant, mits de klant zelf toestemming geeft.

Een belangrijke wijziging voor u als webshop is dat u geen toeslagen meer mag berekenen voor debitcardbetalingen (betalingen met de betaalpas) en creditcardbetalingen (met creditcards van onder andere MasterCard en Visa). Voor andere betaalmiddelen, zoals bijvoorbeeld AfterPay en acceptgiro mogen nog wel de toeslagen berekend worden, maar nooit meer dan de daadwerkelijke kosten.
Let op: er geldt een uitzondering voor creditcards van bijvoorbeeld American Express en Diners Club en creditcards voor de zakelijke markt. Zij mogen nog wel toeslagen berekenen.

U dient dit in het voorjaar van 2018 aangepast te hebben op uw webshop om zo boetes te voorkomen die met eventuele controles worden opgelegd. U kunt op de hoogte blijven van deze onderwerpen door onze website in de gaten te houden www.keurmerk.info